This post is also available in:
English
Salt în viitor: o viziune pentru România 4.0
Cu un mandat descurajator, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovației și Digitalizării are un program ambițios pentru a se asigura că peisajul digital al României împărtășește valorile transparenței și bunei guvernări în viitor.
Săptămâna care a fost
Săptămâna Tehnologică de la București a început cu o serie de șase reuniuni la nivel înalt care abordează procesele pas cu pas și strategiile de creștere pe care România le-a asumat pentru a le alimenta în mod activ prin politici și stimulente.
De la un accent pe pregătirea comunității de afaceri din România pentru Metaverse, până la summituri de arhitectură software, resurse umane, retail, poate că evenimentul cheie a fost premierul summitul inovației care a dat tonul săptămânii.
Deschis de ministrul Burduja, Summitul Inovației a fost plin de oameni grei din industrie, inclusiv remarci ale viceprimarului Bucureștiului, Stelian Bujduveanu, și reprezentanți ai sponsorilor Tech Week Bosch și Cognizant Softvision.
Ultimele trei zile au fost desfasurate la Tech Expo din Piața Constituției, chiar în fața falnicului Palat al Poporului. După o oră petrecută cu cunoștințele tehnologiei, nu m-am putut abține să verific noul Ford Mustang EV, aducându-mi amintiri frumoase, acum întruchipate cu o tehnologie mai curată, din fericire.
Mai sus: Vorbind elocvent despre principalele obiective ale portofoliului său, ministrul Sebastian Burduja i-a ținut angajați pe tehnicienii adunați la ultima zi mare a Bucharest Tech Week din iunie 2022
Un ministru logodit
Burduja vorbește cu siguranța moderată a unui tehnocrat capabil, cu un talent pentru implicarea semnificativă cu publicul său. Apărând ca un Macron mai relevant, prezența sa de aproape o oră pe scena principală în ultima zi a fost atât interesantă, informativă și, uneori, inspirată.
Într-adevăr, este rar să fi văzut pe cineva navigând într-o prezentare de diapozitive cu o astfel de gravitate și este clar în portofoliul său, având o adâncime impresionantă de cunoștințe în domeniile sale de inovare, cercetare și digitalizare.
Viitorul tehnologic al României ar părea a fi în mâini surprinzător de capabile, așa cum demonstrează teza cuprinzătoare al ministrului, prezentat în „Un plan pentru România”. Aceasta este cartea fascinantă a lui Burduja pe care am achiziționat-o și am citit-o anul trecut, ca parte a listei mele de lectură de lockdown. Cu siguranță merită citită.
Remedierea numărului 27
Probabil că unul dintre cele mai importante impulsuri susținute de ministru este digitalizarea zilnică a afacerilor și vieții publice românești. El a afirmat anterior că migrarea instituțiilor publice românești la Cloud este „nu secretul pentru a scăpa de hârtii, nu este glonțul de argint”.
Ideea lui este că interoperabilitatea între departamentele guvernamentale ne poate scuti pe toți de a ni se cere aceleași informații în mod repetat.
În desfășurarea activităților normale de afaceri aici, în București, de prea multe ori m-am confruntat cu absurditatea ca diferite departamente și agenții principale să nu reușească să acceseze efectiv date vitale.
Un diapozitiv pe care l-a afișat obraznic pe marele ecran pentru mulțime spunea pur și simplu „27”. Mulțimea a fost invitată să detalieze semnificația acelui număr, iar după ce câțiva pariori și-au făcut presupunerile lor (uneori comice), ministrul a dezvăluit că, din păcate, este clasamentul României în UE pentru progrese substanțiale în digitalizare.
Confruntarea cu digitalizarea
Pe măsură ce ne confruntăm zilnic cu succesele și capcanele susținerii operațiunilor de afaceri interne și externe ale clienților noștri, subiectul a fost relevant pentru soluțiile web securizate și de securitate cibernetică pe care le oferim aici la Hanco.
În timp ce întreprinderile noastre mici și mijlocii din Marea Britanie au în mod clar costuri mai puțin fricționale în avansarea eforturilor de digitalizare, în România, astfel de costuri (o voi numi „opacitate sistemică”) sunt în general mai provocatoare.
Burduja a declarat în mai multe rânduri că digitalizarea este o prioritate națională. Lista completă a pașilor necesari pentru a aduce România la mijlocul pachetului va avea nevoie de educație intensivă a părților interesate de afaceri și guvernamentale și, desigur, de politici și finanțare pentru a obține toate acestea.
Cu Burduja la cârmă, trebuie să spun că încrederea mea în acest obiectiv este întărită.

